پنج کتاب با محوریت فرهنگ و تاریخ قرقیزستان رونمایی شد

پنج کتاب با نگاهی به فرهنگ و تاریخ قرقیزستان، در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی شد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در این نشست، مدیر عامل نشر الهدی، وظیفه بزرگ این انتشارات را صادرات محصولات فرهنگی از جمله کتاب عنوان کرد و گفت: نه تتها کتاب، بلکه محصولات فرهنگی از جمله صنایع دستی نیز از طریق این مجموعه صادر میشود که به همین منظور، فروشگاهی در یکی از خیابانهای مسکو راهاندازی کردیم.
مهدی فیاضی از حمایت دولت قرقیزستان برای تحقق این مهم قدردانی کرد و گفت: معرفی و نشر فرهنگ ایران از سوی این انتشارات، به جد دنبال میشود.
همچنین کفیل قرقیزستان در این مراسم، از تمام دست اندرکارانی که در معرفی هر چه بیشتر فرهنگ و تاریخ قرقیزستان در ایران تلاش میکنند تقدیر کرد و گفت: در چند ماهی که به ایران سفر کردم میخواستم تاریخ این کشور را بیشتر بشناسم.
«ارمک ارعلیاف» تصریح کرد: به فروشگاههایی که در قرقیزستان بود مراجعه کردم و نتوانستم کتابی از ایران، به عنوان مثال «شاهنامه» را پیدا کنم. کاش مسئولان این کشور کاری کنند تا هر چه بیشتر با ادبیات ایران آشنا شویم. ادبیات ایران تاثیر قابل توجهی در ادبیات دنیا و حتی اروپا داشته و برخی نویسندهها از نویسندههای ایرانی متاثر هستند. ما هم علاقه داریم آثار ادبی ایران به زبان روس یا قرقیزستان در اختیار ما قرار گیرد.
وی گفت: زمانی که به ایران آمدم از حجم پیشرفت ها شوکه شدم و گمان کردم وارد یک کشور پیشرفته اروپایی شدهام و لازم است مردم قرقیزستان نیز از این میزان پیشرفت مطلع شوند. ما تمایل داریم ارتباطات فرهنگیمان را با ایران ادامه دهیم.
در ادامه، سفیر اسبق ایران در قرقیزستان نیز از اینکه دو سال بعد از بازگشت از قرقیزستان، در یک رویداد فرهنگی مرتبط با این کشور شرکت کرده است، ابراز خوشحالی کرد.
سعید خرازی، آسیای مرکزی را یکی از مناطق پراهمیت به لحاظ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دانست و گفت: دولت سیزدهم و چهاردهم، سیاست همسایگی و توسعه روابط را به جد پیگیری کردهاند. در طول حدود سه دهه که از استقلال کشورهای آسیای مرکزی سپری شده، این کشورها پیشرفتهای خوبی داشتهاند.
وی تاکید کرد: عدم شناخت مردم ما از مردمان آسیای مرکزی، از کمبودهای ارتباطگیری با مردم این کشورهاست. وقتی مسئولان قرقیزستان به ایران میآمدند، از پیشرفتهای ما شگفتزده میشدند. به تبع، مسئولان ما هم وقتی تحولات این کشورها را میبینند برایشان قابل توجه است.
خرازی متذکر شد: در بین کشورهای آسیای مرکزی، رایزنهای ما در قرقیزستان فعالیت قابل توجهی داشتند و بویژه در بحث زبان فارسی، اقدامات مطلوبی داشتند. با توجه به موقعیت ژئوپلتیک آسیای مرکزی، جمهوری اسلامی میتواند در زمینه حملونقل و گردشگری، برنامههای موثری داشته باشد. در معرفی محصولات فرهنگی نیز این منطقه اهمیت ویژه دارد.
سفیر سابق ایران در قرقیزستان یکی از شیوههای آشنا شدن با کشورها را، ثبت خاطرات دیپلماتها دانست و گفت: خاطره نویسی بین دیپلماتها رایج است و میتواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
مدیر کل توسعه روابط فرهنگی آسیا، اقیانوسیه نیز چنین اقدامات فرهنگی را در راستای توسعه روابط کشورها ضروری دانست.
عادل خانی تصریح کرد: کتابی که منتشر میشود به منزله ابزار تعامل فرهنگی بین دولتهاست و چنین اقداماتی باید حمایت شود.
رایزن فرهنگی سابق ایران در قرقیزستان نیز گفت: وقتی از تمدن حرف میزنیم، اولین جایی که به ذهنمان میرسد، آسیای مرکزی است. در بین کشورهای آسیای مرکزی، خود قرقیزستان برای مسائل تمدنی اهمیت ویژه قائل است.
به گفته علی حکیمپور، کتاب «ماناس»، یکی از آثار حماسی برجسته در جهان است که پل ارتباطی بین آسیای مرکزی و دنیا است. بحث مقاومت در این کشور بسیار فاخر است و امروز قرقیزها، حق دارند افتخار کنند که به نام «ماناس» دانشگاه و خیابان داشته باشند.
وی گفت: اگر بخواهیم از مدنیت مشترک حرف بزنیم، قرقیزستان نقش کلیدی دارد. قرقیزها در بعد نوین تمدنی هم حرف اول را می زنند و می توانم به جرئت بگویم قرقیزستان در زمینه تمدنی رتبه نخست را دارد.
در این نشست، دیگر رایزن فرهنگی سابق ایران در قرقیزستان نیز تصریح کرد: قرقیزستان همواره برای ارتباط فرهنگی با ایران، خود را راغبتر از کشورهای دیگر نشان داده است.
پرویز قاسمی تاکید کرد: فضای باز سیاسی این کشور موجب شده تا از آن به عنوان مهد دمکراسی یاد شود و ما با این کشور اشتراکات فرهنگی زیادی داریم که مهمترین آن نوروزکم است.
کتابهای «حماسه ماناس»، «قانون اساسی قرقیزستان»، «بی واسطه با قرقیزستان»، «نگاهی به جمهوری قرقیزستان» و «قرقیزها«»، آثاری بودند که در این نشست رونمایی شدند.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی(ره) در حال برگزاری است. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا کرده است.












